In gesprek met Bert en Ernie

In gesprek met Bert en Ernie: De innerlijke dialoog

Hoe maak je een keuze als de verschillende stemmetjes in je hoofd iets anders zeggen?

De studenten die bij mij komen voor hulp vinden het heel moeilijk om een studiekeuze te maken. Het ene moment zijn ze heel enthousiast en het andere moment slaat de twijfel weer heel hard toe. Vaak zie ik het gebeuren en kan ik het aflezen van hun gezicht. Maar vaak ook slaat de twijfel toe in de tussenliggende week.

Iedereen heeft verschillende stemmetjes in zijn hoofd. 
Je hoeft niet meteen te denken dat je een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis hebt!

Het overkomt iedereen dat je het ene moment heel enthousiast bent en dat je vervolgens allemaal beren op de weg begint te zien. Dat is heel normaal en juist ook goed. Het dwingt je namelijk om even goed na te denken voordat je tot actie overgaat. Als je alleen de 'enthousiaste stem' zou volgen dan kan dat veel problemen opleveren. Maar als je alleen naar de 'Ja, maar... stem' stem luistert kom je nergens en durf je niets.Tijdens de studiekeuzecoaching gaan we op zoek naar die verschillende gedachtes die je hebt bij het maken van een keuze. Werken met die verschillende stemmen, de innerlijke dialoog heet de Voice Dialogue Methode. 

Hallo Bert en Ernie!

Tijdens de coachingstrajecten kwam ik er achter dat veel studenten een Enthousiaste stem horen en een Bedachtzame stem. Ik vond het zelf heel lastig om de hele tijd de woorden bedachtzaam en enthousiast te gebruiken. Bij het maken van notities schreef ik telkens B en E op. En ineens zag ik het: Het zijn Bert en Ernie! Ook de karakters van de poppen klopt precies met de beschrijving van de Bedachtzame en de Enthousiaste. Ook studenten vinden het heel fijn. Ze snappen precies hoe het werkt en het lukt ze nu om een situatie van beide kanten te bekijken en te beoordelen. 

Bert en Ernie aan het werk.

Inmiddels voelen Bert en Ernie als mijn collega's. Samen met de student stel ik een lijst op van mogelijke studies (we zijn dan al een eind in het traject). De student bedenkt zelf 5 criteria waaraan een ideale studie moet voldoen. Minimaal 1 criterium wordt geformuleerd vanuit Ernie en minimaal 1 vanuit Bert. Het lukt alle studenten op deze manier heel goed om 5 criteria op te stellen en er een weging aan te hangen. Er ontstaat geen chaos in het hoofd want er is naar alle innerlijke stemmen geluisterd. Als coach geef ik nooit woorden aan Bert en Ernie, dat doet de student zelf. Ik stel de vragen: Wat vindt Bert er van of wat vindt Ernie er van. Ik hoop dat Bert en Ernie nog lang mijn collega's willen blijven ;-)