Maak kennis met Klaas

Maak kennis met Klaas

Klaas is 43 jaar en geeft al ruim 15 jaar les op een MBO school. Hij geeft les in niveau 3 en 4 waar hij vooral de examenklassen heeft. Hij merkt dat hij de laatste tijd steeds minder zin heeft om naar zijn werk te gaan. Na zo veel jaar hoeft hij zijn lessen niet meer echt voor te bereiden en draait hij vaak op de automatische piloot. De leerlingen lijken steeds minder gemotiveerd. Ze hangen in de banken en zitten het uur uit. Echte ordeproblemen heeft hij nooit gehad. De scores van de leerlingen zijn voldoende maar er zit echt meer in als ze hun best zouden doen. In de 15 jaar dat hij voor de klas staat heeft hij regelmatig te maken gehad met weer een ‘nieuwe’ onderwijsvisie. Het lijkt of voor elk cohort andere regels gelden. Klaas denkt er steeds vaker over na om echt iets anders te gaan doen. Maar ja… wat dan? Studeren met 2 kleine kinderen in huis ziet hij ook niet echt zitten. Hoe moet dat dan met zijn inkomen? Maar van de gedachte nog 25 jaar door te moeten zakt de moed hem ook in de schoenen!

Klaas bestaat niet echt. Hij staat model voor veel docenten die ik in mijn leven in het onderwijs ben tegen gekomen. Vol vuur en passie kom je van de opleiding om het verschil te gaan maken in het onderwijs. Na verloop van de tijd merk je dat situaties zich gaan herhalen. Je merkt dat je op routine gaat werken en dat langzaam het vuur verdwijnt…En tja, die leerlingen van tegenwoordig zijn toch ook niet meer zo gemotiveerd als 10 jaar geleden! Ze hangen maar wat onderuit en kijken alleen maar op hun telefoon.

Maar is dat zo?

Zijn jouw leerlingen van nu echt minder gemotiveerd dan jouw leerlingen van 10 jaar geleden? Natuurlijk zijn jongeren anders dan 10 jaar geleden want hun omgeving is enorm veranderd! Toch is de motivatie van leerlingen niet anders dan toen. Elke leerling wil iets moois maken van het leven! Elke leerling heeft een droom, in elke leerling leeft het vuur om de wereld te ontdekken. Vaak weten ze niet hoe en raken ze het spoor kwijt. Soms zijn ze beschadigd en durven ze niet meer…Het mooiste aan het beroep als docent is om leerlingen op het juiste spoor zetten en ze zelf de wereld te laten ontdekken. In het begin stevig aan de hand en later helemaal zelf met jou als vangnet.Dit vraagt iets van jou als docent. Hoe kun je vuurtjes in leerlingen aanwakkeren als jouw eigen vuur al een tijd geleden gedoofd is? Pas wanneer je weer terug kunt naar die passie die je had toen je begon als docent kun je weer inspirerend zijn voor jouw leerlingen.

De invloed van Klaas op Sophie

Sophie is 13 jaar en had heel veel zin om te beginnen op het VMBO-TL. Met vuurtjes in haar ogen kwam ze naar de open dag en op de eerste schooldag stond ze te trappelen om aan de slag te gaan! Het is een paar weken later. Van het enthousiasme van Sophie is niet zo veel meer over. Sommige lessen zijn wel leuk maar veel lessen zijn saai….

Het is moeilijk om enthousiast te blijven als de docent dat niet is en verlangt naar het einde van de dag…

Ben jij schoolleider of docent?

Dan kan jij deze neerwaartse spiraal doorbreken! Wij leren je in een duidelijk en praktisch traject hoe jij invloed hebt op het systeem.