Tussenjaar voor docenten #HOEDAN?

Tussenjaar voor docenten #HOEDAN?

Tijdens je werk als docent kun je op een punt komen waarop jij je afvraagt of je dit de rest van je werkende leven wilt blijven doen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: oververmoeidheid, een periode van ziekte waardoor je anders naar leven en werken kijkt, verveling uit routine, veranderingen in het team waar je niet blij mee bent, gevoel van stilstaan.... Wat de reden van je twijfel ook is, het gaat niet vanzelf over. Het is tijd om actie te ondernemen. Want als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Herken jij jezelf in Klaas en weet je niet hoe je jouw situatie kunt veranderen?

Heb jij het gevoel dat je meer uit jouw lessen kunt halen? Ben je te moe om je lessen echt goed voor te bereiden en enthousiast te geven? Of weet je soms gewoon even niet meer waar je het voor doet? Een tussenjaar bij Inspiratiemotor helpt je om terug te gaan naar de kern van jezelf. Ontdek wie je bent en wat dat betekent voor jou als docent. Sta jij bijvoorbeeld voor de klas om je kennis over te brengen, of haal je meer voldoening uit het sociale aspect van het docentschap?

Tijdens het tussenjaar ga je op zoek naar jouw drijfveren (SQ), persoonlijke eigenschappen (EQ), fysieke kwaliteiten (FQ) en bekijken we welke kennis (IQ) je nog zou willen ontwikkelen. Zo ontdek je niet alleen jezelf, maar leer je ook jouw collega’s en studenten echt kennen.

Dit kan in een persoonlijk traject waarin we het programma afstemmen op jouw persoonlijke vraag en situatie. Je kunt ook kiezen voor het groepsprogramma waarin je kunt sparren met collega docenten zodat je ook kunt leren van elkaar. Soms zie je geen oplossing voor jouw eigen situatie maar wel voor die van een ander.

Verschillende mogelijkheden

Een tussenjaar kan een persoonlijk, individueel traject zijn waarin we het programma afstemmen op jouw persoonlijke vraag en situatie. Je kunt ook kiezen voor het groepsprogramma waarin je kunt sparren met collega docenten zodat je ook kunt leren van elkaar. Soms zie je geen oplossing voor jouw eigen situatie maar wel voor die van een ander.
Een flexibel individueel traject past bij jou wanneer je twijfelt aan je baan. Je ervaart geen plezier meer in je werk. Je voelt dat de passie en het enthousiasme is verdwenen en je op zoek bent  naar inspiratie en nieuwe mogelijkheden. Na dit traject is de energie weer terug en weet je welke mogelijkheden er zijn en welke keuze je wilt maken! Veel schoolleiders willen wel investeren in dit traject omdat zowel de school, het team en de leerlingen baat hebben bij gemotiveerde docenten.
Het groepstraject van een jaar of een half jaar is zeer geschikt wanneer je (gedeeltelijk) uit het arbeidsproces bent. Dit kan omdat je zelf een sabbatical hebt genomen of omdat je al ziek en/of met een burn-out thuis bent. In het geval van ziekte kan het traject worden gefinancierd vanuit gelden die beschikbaar zijn voor re-integratie

Individueel traject

Tijdens het individuele traject doorlopen we ook de 5 fases zoals hieronder beschreven. Het traject kan op elk moment van het jaar beginnen. We starten met een gratis en vrijblijvend intakegesprek waarna wij een persoonlijk trajectplan met bijbehorende offerte opstellen. De coachingsbijeenkomsten duren 2 uur per keer. Afhankelijk van de wens zien spreken we wekelijks af op een vast moment of plannen we het elke 2 weken.Voor mensen die ver weg wonen is het ook mogelijk om elkaar via videobellen te spreken. Dit is de eerste keer even wennen maar daarna werkt het prima. Je kunt er voor kiezen om het hele traject met een coach te werken maar het is ook mogelijk om voor een variatie van de 3 coaches te kiezen. 

Groepstraject

Het groepstraject start op 2 momenten in het jaar. In de eerste week van september starten we met een jaartraject en in de tweede week van januari met een half-jaar traject.Het voordeel van werken in een groep is dat je samen kunt brainstormen en sparren met mensen vakgenoten. We nemen de tijd om me de hele groep te brainstormen ten behoeve van elkaar. Hoe meer mensen, hoe meer inzichten en ideeën. Ook tijdens het groepstraject doorlopen we de onderstaande 5 fases. De begeleiding van het traject is in handen van 3 verschillende coaches die elk hun eigen expertise hebben.

Fase 1: Zelfinzicht

Je weet wat je frustratie is. Het probleem ligt nooit volledig bij de ander, daarom ligt de echte oplossing bij jezelf. Daarom start elk productieve training bij jou. 

Fase 2 - Zelfreflectie

Ontdek wie je bent. Waar loop je tegenaan, wat zijn jouw dromen, waar wil je naartoe? Met de juiste doelen voor ogen kunnen we de richting bepalen. 

Fase 3 - Onderzoek

In de derde fase kom je erachter wat je echt wil en wat dat impliceert. Wat moet je doen om te komen waar je wilt? Een belangrijke stap in je ontwikkeling.  

Fase 4 - Pauze

De beste inzichten komen als je er niet mee bezig bent. Daarom lassen we een pauze in, waarin je stil kunt staan bij de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.

Fase 5 - Etalage

Nu is het tijd voor de praktijk! Je gaat aan de slag met wie je bent en wat je kunt. Tijd om zichtbaar te worden voor de buitenwereld! Wij observeren deze stap en coachen je door de eerste gewenningsperiode.

Investering individueel traject

 • Coaching 1x per week 2 uur of om de 2 weken 2 uur.
 • In de schoolvakanties zijn er geen coachingssessies.
 • Het te investeren bedrag is afhankelijk van de offerte die gemaakt wordt nav het intakegesprek. Ter indicatie kun je kijken bij het groepstraject.

Investering tussenjaar in groepsverband

Tussen-half-jaar:

 • Van januari tot en met juni
 • Groepscoaching 1 dagdeel per week
 • In de vakanties geen bijeenkomsten
 • Investering € 4.500,-. 

Tussenjaar:

 • Van september tot en met juni
 • Groepscoaching 1 dagdeel per week
 • In de vakanties geen bijeenkomsten
 • Investering € 8.500,-. 

Vragen?

Start de Inspiratiemotor!

Wacht jij op verandering? Dan ben je verkeerd bezig. Inspiratiemotor biedt professionele coaching en begeleiding in het onderwijs en het bedrijfsleven. De programma’s voor studenten, docenten en bedrijven vind je op de site. Vragen, opmerkingen of benieuwd naar de mogelijkheden voor begeleiding op maat? Neem contact op!