Studiekeuzetrajecten

Voor het eerst een studie kiezen

Voor het eerst een studie kiezen

Als je voor het eerst een studie moet kiezen komt er heel veel op je af. Als je op het vmbo zit moet je al jong een keuze maken. Je kunt dan een MBO richting kiezen maar het is ook mogelijk om van TL naar de Havo te gaan. Op de Havo moet je in het 3e jaar een profiel kiezen en op het VWO kies je een profiel in het 4e jaar. Deze keuze bepaalt al voor een gedeelte welke richting je op gaat op het HBO of in het WO (universiteit). In het examenjaar moet je uiterlijk op 1 mei aangemeld staan op jouw vervolgopleiding. Voor studies met een Numerus Fixus (loting) moet je al uiterlijk 15 januari aangemeld zijn.

Veel jongeren vinden het kiezen van een studie heel erg moeilijk. Je bent daarin niet de enige!

Op scholen geven decanen en mentoren een algemene voorlichting over de mogelijkheden. Ze hebben niet de tijd om aan alle leerlingen individueel advies te geven. Natuurlijk proberen veel ouders hun zoon of dochter zo goed mogelijk te helpen maar als je niet bekend bent met het huidige onderwijs is dat ook lastig. 

Xandra leert jou zelf de juiste keuzes te maken!

Het is belangrijk dat je een keuze maakt die echt bij jou past. Dan heb je namelijk de meeste kans op een diploma. Wil je weten hoe je dit doet? Klik dan op de onderstaande link:

Studiekeuzeprogramma's


Online mogelijkheden

Online programma: Kies een studie in 5 stappen!

Voor mensen die te ver weg wonen en die goed zelfstandig kunnen werken heb ik een online studiekeuzeprogamma ontwikkeld. Na inschrijving ontvang je 5 keer een duidelijk filmpje met bijbehorende opdrachten die je kunt maken om zo stap voor stap bij de studie te komen die het beste bij jou past. Dit programma is nog in ontwikkeling. De filmpjes zijn bijna klaar! Je kunt dit pakket al wel reserveren. Je ontvangt dan alvast de digitale opdrachten.

Online traject in een groepje

Wil je toch graag meer ondersteuning?

Kies dan voor het online groepsprogramma. Via Skype voor teams hebben we 1x per week (5 weken) een online training waarin ruimte is voor leren van elkaar. De groep bestaat uit maximaal 6 personen. Xandra coacht stap voor stap alle fase

Online studiekeuzeprogramma's

Tussenjaar traject

Per ongeluk in een Tussenjaar

Ben jij voortijdig gestopt met jouw studie op HBO of WO? Daar baal je vast behoorlijk van! Als je een studie kiest dan heb je daar bepaalde verwachtingen van en is het niet leuk als deze verwachtingen niet kloppen met de werkelijkheid. Je bent niet de enige die voortijdig stopt. meer dan 40% van de studenten stopt voortijdig. Dat is enorm veel! Studenten noemen de volgende redenen voor het stoppen. Ben je benieuwd waarom andere studenten gestopt zijn? Klik dan op de onderstaande link:

Opnieuw een studiekeuze maken

Dit proces verloopt anders dan bij studenten die voor het eerst een studie kiezen. Als je al in het begin van het jaar bent gestopt met jouw opleiding zit je eigenlijk per ongeluk in een Tussenjaar. Omdat het niet de bedoeling was heb je dit niet zo kunnen plannen als studenten die bewust voor een Tussenjaar kiezen. Zie jouw Tussenjaar niet als een probleem maar als de kans om nu wel de juiste keuze te maken! 
Xandra heeft een programma ontwikkeld dat speciaal gericht is op studenten die een verkeerde keuze hebben gemaakt. Via deze link lees je er alles over:

Moet jij opnieuw een studiekeuze maken?

Voor ouders

Webinar voor ouders

Numerus fixus, Bachelor, Major, Minor, Master, Propedeuse, HBO, WO, SBU, Promoveren....weet jij wat al deze begrippen inhouden? Ken jij de doorstroommogelijkheden in het Nederlandse onderwijs? Weet jij welk profiel je moet kiezen om aangenomen te worden bij een bepaalde studie?
Je krijgt er mee te maken wanneer jouw zoon of dochter een studie gaat kiezen! Veel ouders verwachten dat de school de studiekeuze van hun leerlingen goed begeleidt en regelt. Helaas klopt dit maar voor een deel. Een school heeft maar een beperkte tijd om bezig te zijn met de studiekeuze van jouw kind. In die tijd zijn ze vooral bezig met het uitleggen van de verschillende mogelijkheden. Dat is zeker niet onbelangrijk maar wel onvoldoende om de juiste keuze te kunnen maken...
Voor het maken van een duurzame keuze (die lang houdbaar is) is het belangrijk om uit te gaan van de jongere. De eerste stap is dan ook het vinden van antwoorden op de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Dat lijken simpele vragen. Het vinden van de antwoorden blijkt vaak minder eenvoudig.
In de workshop voor ouders krijg je handvatten om jouw kind zo goed mogelijk te begeleiden in deze belangrijke levensfase. Klik hier voor meer informatie:

Webinar voor ouders

Wil jij leren hoe je de juiste studie kiest?

Neem dan nu contact op!

Wil jij de juiste studiekeuze maken? Dan moet je daar echt de tijd voor nemen en aandacht aan besteden!
Xandra helpt jou stap voor stap door dit proces. Je leert om zelf de keuze te maken die het beste bij jou past. Daar heb je niet alleen nu iets aan maar ook in de toekomst.